Controller-palvelu auttaa astumaan uuteen

Blog

Yrityksiin vaikuttavat maailmanlaajuiset nousu- ja laskusuhdanteet. Nämä tarkoittavat talouden tilanteen vaihtelua. Paitsi maailmanlaajuisesti, suhdannevaihteluita seurataan myös yksittäisten yritysten sisällä. Suhdannevaihtelua voidaan myös ennustaa, mikä auttaa suunnittelemaan yrityksen toimintaa. Usein suhdannevaihtelua analysoidaan ja seurataan alakohtaisesti, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi autoteollisuuden, laivanrakennusteollisuuden, terästeollisuuden, paperiteollisuuden, informaatioteknologian, kemianteollisuuden tai lääketeollisuuden näkymät niputetaan katsauksissa omiksi kokonaisuuksiksi. Nykyään saadaan nopeasti ajankohtaista tietoa myös raaka-aineista, jolloin jonkin raaka-aineen saatavuus on välittömästi yrityksen tiedossa, mikä helpottaa tuotannon määrän ennakoinnissa. Tällaiseen tuotannon ja taloustilanteen ennakointiin voi yritys ottaa erityisen controller-palvelun, joka keskittyy vain talous- ja tuotantotilanteen analysointiin. Näin yrityksen hallitukselle jää aikaa keskittyä innovatiivisempiin asioihin.

Uudistusten edellä tarvitaan osaamista

Paitsi jokapäiväisen taloustilanteen analysoinnissa, on controller-palvelu räätälöitynä erityisen tärkeä erilaisten uudistusten toimeen panemisessa. Ammattitaitoinen talouden asiantuntija näkee yrityksen kirjanpidosta mahdolliset tuottamattomat ja tehottomat työpanokset tai hukkaan menneet investoinnit. Nämä eivät aina näyttäydy yhtä selkeästi yrityksen sisällä toimivalle henkilölle kuin sellaiselle, joka tulee ulkopuolelta ja jolla on näkemystä toimialasta laajemminkin. Controller analysoi muutostarpeen ja tekee siihen kustannustehokkaan suunnitelman. Controller-palvelu käyttää erityisiä tietokoneohjelmia, joiden avulla se kykenee valaisemaan taloustilanteen yritysjohdolle selkeästi. Tämä tuo varmuutta muutosprosessin toimeenpanoon.

Saumaton yhteistyö tuo tulosta

Oli sitten kyseessä muutosprosessi tai yrityksen normaali arki, on taloustilanteen syvällisempi analysointi ainakin kerran vuodessa tärkeää. Vaikka yrityksellä olisi oma talousjohtaja, voi olla, että hänkin tarvitsee tukea tai uutta tietoa. Tällaisiin tilanteisiin yritys voi ottaa controllerin vain hoitamaan jonkin tietyn yksittäisen asian, kuten kassavirtaennusteen. Controller voi toimia myös asiantuntijakonsulttina ja kouluttaa yrityksen sisällä työskenteleviä talouden ammattilaisia esimerkiksi uusimpaan tietokoneohjelmaan.

Controller on koulutettu suodattamaan tärkeää tietoa vähemmän tärkeästä tiedosta. Kun kyseessä ovat numerot, voi yritysjohdolle olla hankalaa saada selvää, mikä tieto on kaikkein olennaisinta. Controller-palvelu onkin yritysjohdon strateginen kumppani, joka kykenee poimimaan numeroviidakosta tärkeimmän tiedon. Hyvä controller saattaa tehdä vauhdilla substanssiarvion eli näyttää yritysjohdolle varojen ja velkojen erotuksen. Kun tarkkaan numerosilmään yhdistetään vielä koko toimialan talouden syvällinen tuntemus, on yrityksen talousnäkymien ennustaminen controllerin avulla melkoisen luotettavalla pohjalla.

jaa  

23 October 2023

Kirjanpito tärkeä osa taloushallintoa

Kirjanpidon tehtävänä on valottaa yrityksen rahavirtaa. Kaikki yritykset ovat lain mukaan kirjanpitovelvollisia. Taidokkaan kirjanpidon merkitys on kasvanut vuosi vuodelta, koska nykyään sen pohjalta halutaan tehdä ennusteita tulevaisuuteen. Mikäli kirjanpitoasiat kiinnostavat, tervetuloa blogin pariin. Tavoitteet yrityksen tulevaisuuden ennustettavuudelle ovat asettaneet kirjanpidon kokonaan uudelle tasolle. Se on muuttunut täysin digitaaliseksi ja siihen on olemassa erilaisia ohjelmia ja sovelluksia. Niiden tarkoituksena on, että yrityksen toimijat hahmottavat muutokset nopeammin ja osaavat tehdä niiden pohjalta arvioita. Pienyrittäjälle riittää yhdenkertain kirjanpito, jonka hän voi suorittaa helpolla kirjanpito-ohjelmalla. Isompien yritysten kirjanpidon on oltava lain mukaan kahdenkertainen. Tämä on usein niin monimutkainen, että yritykset antavat sen kirjanpitopalvelun hoidettavaksi. Samalla mukaan astuvat monet muut tietosovellukset, joista osa käsittää koko taloushallinnon. Tällaisesta digitaalisesta paketista on helppo ohjelmoida ulos väliraportteja kesken tilikauttakin. Kiinnostavia lukuhetkiä blogitekstien parissa. Rakentavat kommentit ovat myös tervetulleita.