Controller-palvelu taloussuunnittelun apuna

Blog

On olemassa termit maailmantalous, valtiontalous ja yritystalous. Nämä kaikki ovat siinä mielessä linkittyneinä toisiinsa, että niillä on suora vaikutus toisiinsa. Jotta voi ymmärtää yritystaloutta, on ymmärrettävä myös maailmantaloutta. Taloushallinnon ammattilaiset analysoivat ja ennustavat näitä kaikkia talouden suuntia ja voivat tuoda asiantuntemuksensa yritykseenkin. Tällainen palvelu on nimeltään controller-palvelu.

Katse tulevaisuuteen

Taloushallinnon ammattilaisilla on paitsi korkea alansa koulutus, heillä on usein myös vuosien kokemus strategisesta taloussuunnittelusta, budjetoinnista ja ennusteiden laatimisesta. He analysoivat yrityksen kirjanpitoa ja tilinpäätöksiä eli menoja, tuloja, velkoja, omaisuuttaan ja liikevaihtoa ja tältä pohjalta kehittävät riskienhallintaa sekä varmistavat yrityksen vakautta pitkällä aikavälillä. Jonkin tehdyn hankkeen todellinen kannattavuus saattaa selvitä vain analyysiin perustuvalla tulkinnalla. Syvällisen taloudellisen neuvonannon avulla yritys voi katsoa varmemmin tulevaisuuteen.

Laatua ja asiantuntemusta

Taloushallinnon ammattilaisen koulutustausta on tavallisesti ylempi korkeakoulututkinto eli he ovat usein kauppa-, talous- tai hallintotieteiden maistereita. Koulutus takaa teknisen osaamisen, ja alan kokemus takaa ammattitaidon. Yksittäisen yrityksen kirjanpidon ja kassavirran seuraaminen ei riitä, vaan controller seuraa koko toimialan taloudellista kehitystä. Tämä puolestaan auttaa saamaan kokonaisvaltaisen kuvan siitä, mitkä mahdollisuudet yrityksellä on toimialallaan. Kyky analysoida yrityksen kirjanpidon faktoja johtaa siihen, että controller pystyy neuvomaan yrityksen johtoa ja toimimaan sen strategisena kumppanina päätöksenteossa.

Toimintastrategia

Koska controller-palvelu hankitaan aina yrityksen ulkopuolelta, se on ikään kuin ulkopuolinen toimija. Ja ulkopuolisen toimijan etuna on kyky katsoa yrityksen toimintaa ja edesottamuksia selkeämmin kuin sellaisen, joka tulee yrityksen sisältä. Tämä puolestaan auttaa häntä valikoimaan merkityksellistä tietoa kirjanpidosta. Controllerilla on oltava kyky raportoida havainnoistaan yrityksen johdolle rakentavasti, ja tavoitteena on että yrityksen johto kykenisi näkemään tilanteen selkeämmin. Tämä voi perustua esimerkiksi nopeaan substanssiarvioon eli varojen ja velkojen erotukseen.

Jotkut taloushallinnon kehittämispalvelut tarjoavat yritykselle oikeastaan ulkoistettua talouspäällikköä, etenkin jos yrityksen oma talouspäällikkö on eläköitymässä tai yrityksessä on käynnissä sukupolvenvaihdos tai jokin muu isompi muutos. Uusimmat toimintatavat saattavat olla iso apu kaoottiselta tuntuvassa muutostilanteessa. Nykyaikaisella tietotekniikalla päivitetyt talousraportit ja numeronäkymät syntyvät nopeasti. Samoin esimerkiksi osto- ja myyntirekontran ottaminen kirjanpidosta kesken vuotta on täysin mahdollista. Näin vältytään yllätyksiltä ja pystytään seuraamaan taloutta läpi koko vuoden.

Controller-palvelu räätälöitynä meiltä: WAN Consulting oy.

jaa  

3 July 2023

Kirjanpito tärkeä osa taloushallintoa

Kirjanpidon tehtävänä on valottaa yrityksen rahavirtaa. Kaikki yritykset ovat lain mukaan kirjanpitovelvollisia. Taidokkaan kirjanpidon merkitys on kasvanut vuosi vuodelta, koska nykyään sen pohjalta halutaan tehdä ennusteita tulevaisuuteen. Mikäli kirjanpitoasiat kiinnostavat, tervetuloa blogin pariin. Tavoitteet yrityksen tulevaisuuden ennustettavuudelle ovat asettaneet kirjanpidon kokonaan uudelle tasolle. Se on muuttunut täysin digitaaliseksi ja siihen on olemassa erilaisia ohjelmia ja sovelluksia. Niiden tarkoituksena on, että yrityksen toimijat hahmottavat muutokset nopeammin ja osaavat tehdä niiden pohjalta arvioita. Pienyrittäjälle riittää yhdenkertain kirjanpito, jonka hän voi suorittaa helpolla kirjanpito-ohjelmalla. Isompien yritysten kirjanpidon on oltava lain mukaan kahdenkertainen. Tämä on usein niin monimutkainen, että yritykset antavat sen kirjanpitopalvelun hoidettavaksi. Samalla mukaan astuvat monet muut tietosovellukset, joista osa käsittää koko taloushallinnon. Tällaisesta digitaalisesta paketista on helppo ohjelmoida ulos väliraportteja kesken tilikauttakin. Kiinnostavia lukuhetkiä blogitekstien parissa. Rakentavat kommentit ovat myös tervetulleita.